Zwyczaje ptaków – różne informacje

Zimorodek to niezwykle uroczy ptak, który dumnie reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niezbyt dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to najczęstsze regiony życia tych ptaków. Regularne wędrówki nie są bez wątpienia zapisane w naturze zimorodka. Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś wędrują w kierunku południowej części lęgowego areału.

Biototypem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które bardzo często mają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Ptaki zwyczaje

Samiec i samica nie są natomiast w 100% takie same. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W tym samym kolorze są także sterówki tego osobnika. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia jest równa długości samej głowy oraz dzioba. Czytaj dalej Zwyczaje ptaków – różne informacje

Pochodzenie ptaków – ciekawostki

Kraska zwyczajna to gatunek ptaka, który w wielu częściach kraju występuje jako siwka. Jest to średniej wielkości ptak z rodziny krasek, którego tryb życia niewątpliwie uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje obszary właściwie całej Europy. W szczególności jednak upodobała sobie tereny południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji.

Kraskę zobaczyć można również w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce. W ostatnich czasach zauważa się spory spadek liczby osobników tego gatunku. Można powiedzieć, że w niektórych krajach nie występuje już w ogóle. Warto wspomnieć, że pośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego można zobaczyć na obszarze Europy.

Ptaki pochodzenie

O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w nietuzinkowym, niebiesko rdzawym kolorze. Kraska zwyczajna nie wyróżnia się dymorfizmem płciowym. Różnice tkwią natomiast w porach roku, podczas których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest krępa, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna posiada również niezwykle silny, czarny dziób oraz nogi, które mają specyficzny żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak intensywne i kontrastowe. Czytaj dalej Pochodzenie ptaków – ciekawostki

Występowanie ptaków – jakie tereny?

Jastrząb gołębiarz, istniejący też pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to sporych rozmiarów ptak drapieżny, który pochodzi z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które upodobał sobie ten gatunek ptaka do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego.

Jastrzębia gołębiarza spotkać można zatem w Europie, Azji, Ameryce Północnej, a także północnych obszarach Afryki. Jastrząb gołębiarz należy raczej do ptaków, które są gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważyć można jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki mieszkające w chłodniejszych rejonach Ameryki Północnej oraz Azji lecą w stronę rejonów, które odznaczają się troszkę łagodniejszym klimatem.

Ptaki występowanie

W Polsce jastrząb gołębiarz żyje niezwykle nielicznie, a mająca tu miejsce zima jest dla niego powodem do dalekich podróży, w trakcie których szuka odpowiednio łagodnego klimatu. Wierzch ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest natomiast spód, którego jasny popiel pokryty jest w dodatku poprzecznymi, falistymi prążkami. Jest to niezwykle charakterystyczna cecha wyglądu zewnętrznego  jastrzębia gołębiarza. Czytaj dalej Występowanie ptaków – jakie tereny?