Zwyczaje ptaków – różne informacje

Zimorodek to niezwykle uroczy ptak, który dumnie reprezentuje rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niezbyt dużych rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka i południowa Azja, to najczęstsze regiony życia tych ptaków. Regularne wędrówki nie są bez wątpienia zapisane w naturze zimorodka. Niektóre osobniki decydują się na zimowanie nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne zaś wędrują w kierunku południowej części lęgowego areału.

Biototypem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które bardzo często mają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Zimorodki wykorzystują je jako fenomenalny punkt obserwacyjny. Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie charakterystyczne cechy, które opisują budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje też wyraźnego dymorfizmu płciowego.

Ptaki zwyczaje

Samiec i samica nie są natomiast w 100% takie same. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego ma czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest czarnego koloru. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W tym samym kolorze są także sterówki tego osobnika. Sama sylwetka zimorodka jest dość nieproporcjonalna. Długość tułowia jest równa długości samej głowy oraz dzioba.

Zwykle zimorodek sięga najwyżej 17 centymetrów długości, natomiast masa jego ciała nie przekracza 56 gram. Samotny tryb życia kończy się dla tych ptaków z nadejściem lutego, ponieważ to dokładnie wtedy miejsce ma ich okres godowy. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać urok swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, pokazuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *